pondelok, 8 marca, 2021
Urob si sám Zvieratá

Kvalitná domáca siláž – ako nato?

Ako si vyrobiť domácu siláž ktorá bude kvalitná a užitočná pre náš chov? V tomto článku vám vysvetlíme čo a prečo je dôležité a ako sa vôbec taká siláž dá urobiť.

Silážovanie je konzervovanie kukurice alebo trávy mliečnym kvasením bez prístupu vzduchu. Na silážovanie potrebujeme zelený, čerstvý produkt z obsahom sušiny menej ako 50%. Na silážovanie môžeme použiť silážnu jamu alebo 200l súd. Po stlačení surovín by sme jamu alebo súd mali prikryť a pritlačiť ťažkým predmetom. Po vykvasení by mal byť výsledok voňavá siláž. Ak bude siláž zapáchať tak kvasenie neprebehlo v dostatočnej miere a v siláži začal hnilobný proces.

Druhý siláže

  • Kukuričná
  • Trávna (senáž)

Kukuričná siláž

Postup práce je pri oboch prípadoch rovnaký. Da sa to prirovnať k výrobe kyslej kapusty. Ako pri tlačení kapusty platí to isté dôležité pravidlo: dobre utlačiť a zamedziť prístup vzduchu. Kukuricu treba porezať, pri kukurici je porezanie hmoty nevyhnutné, nakoľko je potrebné narušenie stebla ale aj semien – zŕn, kukurice na zaistenie potrebného množstva ľahko skvasiteľných cukrov za účelom usmernenia kvasenia v správnom smere (aj kapustu do sudu musíme pokrájať). Dbajte na to, aby ste podrvili aj semená kukurice, ktoré musia byť rovnomerne zastúpené v jednotlivých vrstvách hmoty. Takto pripravenú hmotu môžeme natlačiť do jamy alebo aj do sudov 200 litrových. Medzi vrstvy hmoty ďalej predávame jablká, hrušky, repku, náladu ktoré budú uvoľňovať cukry. Okrem toho niektorý dávajú bežnú soľ. Ak nechcete dávať ovocie a soľ, dajú sa kúpiť už hotové aditiva na tvorbu siláže. Na 200L siláže odporúčame 5 až 10 litrov ovocia (nakrájané alebo nastrúhane) a 1-2kg soľ.

Siláž z trávy – senáž

Pri senáži je rovnaký postup ako pri kukurici, ale o niečo lacnejší. Tu treba mať hlavné kvalitné suroviny na vstupe. Mladá zelená tráva, ďatelina, lucerna. Po uzatvorení suda/nádoby trvá cca 21 dní kým bude siláž hotová. Siláž musí mať peknú, jemnú vôňu. Pokiaľ zapácha, je možné že začala hniť.

Postup

  1. Pripravíme si jamu, súd alebo nádobu
  2. Začneme plniť hmotou ktorú sme si vybrali
  3. Položíme vrstvu hmoty, nastruhane ovocie + soľ alebo aditiva
  4. Pučíme / šliapeme a tlačíme:-)
  5. Znova pridáme vrstvu opakujeme postup 4.
  6. Keď už máme natlačené, uzatvoríme jamu, súd alebo nádobu aby sme zamedzili prísun vzduchu
  7. Čakáme 21 dní

Hotová siláž musí mať jemnú vôňu.

Obrázky: pixabay.com