nedeľa, 1 augusta, 2021
Ostatné Recepty

Pravá domáca klobása – RECEPT

Prinášame vám jednoduchý recept na chutnú, domácu klobásku ktorú si môžete vyrobiť doma.

Čo budeme potrebovať?

  • Bravčové mäso (krkovička) – 6kg
  • Bravčové mäso (bôčik) – 1kg
  • Hovädzie mäso – 3kg
  • Soľ – 200g
  • Paprika červená mletá – 200g
  • Rasca mletá – 10g
  • Rozmarín – 20g
  • Čierne mleté korenie – 20g
  • Cesnak rozpučený – 50g
  • Bravčové čreva – cca 13m

Pred tým ako začneme pracovať, pokiaľ máte radi pikantné kľudne sa môže pridať ostrá paprika mletá. Ak máte radi cesnak, môžete si ho pridať viac. Všetko je individuálne a každý obľubuje niečo iné.

Postup deň 1.

  • Mäso si poriadne umyjeme, rozmrazíme ak je treba a nakrájame na štvorčeky.Mäso môžeme spolu miešať.
  • Ak máme mäso pokrajane, naštartujeme mlynček a použijeme sito 6mm dierky. Mäso pustíme cez mlynček, následne ho spolu v jednej nádobe premiešame.
  • Pridáme ingrediencie a poriadne zamiešame.
  • Mäso máme pripravené na plnenie, teraz poputuje do chladničky na cca 12 hodín. Je to preto aby všetky prísady prešli pekné do mäsa.

Postup deň 2.

  • Pred plnením do čriev si pripravenú zmes vyberte z chladničky tak hodinu dopredu. Robíme tak preto, aby zmes mala pri plnení izbovú teplotu. Lepšie sa tak plnia čreva a netrhajú sa. Naštartujeme plničku klobás a ideme nato. Čreva pred tým dobre umyte a vypláchnite. Naplníme všetku surovinu do čriev.
  • Ak máme čreva naplnené, klobásky môžu isť do udiarne. Odporúčame údiť bukovým drevom bez kôry. Údime cca 4-6 hodín, najlepšie je klobásku počas údenia skúšať.

Tak to je všetko z tohto receptu. Dobrú chuť!

img:pixabay.com